Tony's Chocolonely

Tony-chocolonely-dondere-melk-pretzel-toffe-review-ervaring

Tony’s Chocolonely heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een recept voor slaafvrije cacao en is daarmee een duurzaam merk geworden. Ze zijn ervan overtuigd dat cacaoboeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen, waardoor er een einde komt aan slavernij en kinderarbeid op de cacaoplantages in West-Afrika.

 

Het recept voor slaafvrije cacao is gebaseerd op vijf ingrediënten, waar elk chocoladebedrijf zich aan moet aanhouden in de relatie met cacaoboeren. Het gaat om:

 

Traceerbare bonen: Tony’s cacaobonen zijn traceerbare bonen, die ze direct inkopen bij onze partnercoöperaties Kapatchiva, Ecojad, Socoopacdi en ECAM in Ivoorkust en ABOCFA en Suhum Union in Ghana. Hiermee weten ze zeker dat de bonen in onze repen van onze partnercoöperaties afkomstig zijn.

 

Een hogere prijs: Voor cacao betalen ze een extra premie. Dit doen ze, omdat boeren met de gewone prijs voor cacao nooit boven de armoedegrens uit kunnen komen. De boeren ontvangen naast de gewone prijs, de Tony's premie door rechtstreekse betalingen en steun aan de coöperatie. De premie in het afgelopen jaar was een bedrag van ca. 20% bovenop de farmgateprijs.

 

Sterke boeren: Ze investeren in het versterken van de coöperaties met wie ze samenwerken. Ze maken zich hard voor professionalisering van de organisatie, zorgen voor schaalvoordelen en creëren betrokkenheid en vertrouwen.

 

De lange termijn: Ze werken minimaal 5 jaar met de boeren samen. Als cacaoboeren weten dat zij de komende jaren hun oogst voor Tony’s premie kunnen verkopen, kunnen ze investeringen doen die verder gaan dan volgende week. Zo kunnen ze nieuwe cacaoplantjes kopen voor een betere oogst of investeren in landbouwgereedschap of -training.

 

Betere kwaliteit en productiviteit: Niet alleen de prijs, ook de productie moet omhoog. Het Werkt alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Doordat het werk van de boren meer oplevert zijn ze gemotiveerder. Een boer kan investeren in landbouwmiddelen, zoals betere bemesting, tijdig snoeien en nieuwe cacaobomen aanplanten. Hiermee stijgt de kwaliteit en kan de productiviteit wel verdubbelen.